Buna ziua dragi cititori! Astazi daca este vineri, avem parte de o rubrica din lumea sportului si pentru ca sa mai variem un pic meniul, m-am gandit sa va prezint un tanar nemaipomenit un baiat care a rupt gura targului prin practicarea sahului.
„Sportul mintii“ - practicat de la 5 ani
Un tanar ce abia a implinit 17 ani a reusit sa faca din pasiunea sa pentru sah o performanta. La doar 7 ani, Cristian Chirila a ajuns campion national la categoria sa de varsta, vicecampion european, la varsta de 8 ani.
A fost de doua ori campion mondial scolar, pentru ca in 2007 sa cucereasca alte trei titluri – campion european la sah rapid, vicecampion european la dezlegari si campion mondial la categoria 16 ani, victorie obtinuta in Turcia, la Antalya.
Tanarul, elev in clasa a X-a la Liceul Sportiv „Emil Racovita“, este legitimat la doua cluburi, Central Bucuresti si AEM Luxten Timisoara. „Multa lume are impresia ca la sah sunt numai tocilari. E fals. La sah sunt chiar persoane sociabile”, atrage atentia pustiul care, prin prezenta sa, darama mitul creat in jurul sahistilor.
Nu are ochelari, nu se pricepe prea mult la materiile exacte de la scoala si intr-o vreme chiar a avut un cercel in ureche. „Paradoxal, la matematica nu sunt foarte bun. Imi plac limba si literatura romana si limbile straine, care ma ajuta foarte mult la competitii. Profesorii au fost tot timpul intelegatori si au apreciat ce fac”, spune adolescentul.
O simpla epidemie de gripa la gradinita i-a schimbat viata. „Aveam 5 ani si jumatate si tata mi-a zis ca nu o sa ma mai trimita, dar ca nu o sa stau degeaba, ci o sa joc sah. Si asa am inceput sa facem antrenamente cate 5-6 ore pe zi”, spune tanarul campion. De altfel, tatal sau, Radu Catalin Chirila, care este arbitru international de sah, a fost si primul sau antrenor.
Tatal – depasit de un pusti de 13 ani
„Pe tata l-am depasit la 13-14 ani. Nu mai putea face fata antrenamentului si atunci a cautat pe altcineva”, povesteste Cristian. Dupa ce a trecut prin mainile catorva maestri, l-a descoperit pe Mihail Ghinda, cel care „ma bate adesea la cap sa nu ies in discoteca atunci cand am competitii” si „m-a ajutat foarte mult la campionatul mondial de juniori, mai ales ca vorbeam in fiecare seara pe Messenger”.
Isi aduce aminte de partidele demonstrative pe care le incepea atunci cand era mic. „Atunci mergeam la club si ma simteam cel mai bun, chiar daca ma bateau, chiar daca eu castigam. Sahul este complex si devine din ce in ce mai greu, odata ce nivelul creste”, spune campionul si nu uita sa il aminteasca pe un jucator de varsta lui, Carsten, pe care il admira pentru reusitele sale.
Cheia succesului – multa munca si putin talent. „Conteaza abilitatile tactice. Trebuie sa te descurci cu anumite pozitii la prima vedere. Strategia conteaza si ea foarte mult. Eu ma descurc mai bine in pozitiile tactice si citesc destul de multe carti. Exista programe speciale unde poti sa vezi orice partida vrei. Analizez adversarul”. Insa asta nu il impiedica sa nu simta un gol in stomac atunci cand are in fata un adversar redutabil si o tabla de sah.
„Indiferent de concurs, mereu am emotii, mai ales la prima partida. Ma cert cu mine insumi cand gresesc. Daca pierd o partida, ma demoralizez, dar o iau de la capat. Cand joci, depui un efort psihic enorm. Dupa o partida, ma simt epuizat, si asta se rasfrange si asupra corpului”, descrie sahistul, trairile sale.
Gari Kasparov – adversarul mult dorit
Superstitia si-a facut loc in viata sa. La Campionatul European de acum doi ani, totul a mers ceas. La fiecare partida a plecat pe jos, insa in a sasea zi a plouat si si-a zis ca sansa nu i-a mai suras. „Stiam ca o sa pierd. Nu am mai mers pe jos si s-a intamplat exact ce gandisem, dar nu cred intotdeauna in supersitii”, completeaza juniorul.
Cristian nu vede viitorul in afara sahului. Tinta lui pentru acest an este sa obtina un rating cat mai ridicat in topul ELO, pentru a-si consolida pozitia, si sa isi duca la indeplinire visul, sa devina mare maestru international, mai ales ca din sah se poate castiga destul de bine. Pentru ca are un stil agresiv, si-ar dori sa isi infrunte calitatile cu celebrul Gari Kasparov. O partida care se anunta plina de „combinatii la tot pasul si pozitii pe muchie de cutit”. (R. N.)
„Ma simteam cel mai bun chiar daca ma bateau, chiar daca eu castigam“ Cristian Chirila (sahist)
Sursa:Gandul.info
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu