Buna ziua dragi cititori si iubitori ai tarii Romania, fara prea multe introduceri, astazi continuam, asa cum am stabilit saptamana trecuta, cu prezentarea Palatului Parlamentului.
Intrarea 13 Septembrie
Cuprinde un hol mare, flancat de coloane sculptate, din marmura, legat de scara monumentala ce duce la etajul I, casa scarii fiind deschisa la toate nivelele, creandu-se un spatiu spectaculos.
Deasupra scarilor se poate observa o cupola alcatuita din sticla albastra si un candelabru. Scara, ce s-a vrut o copie a celei de la Palatul de Iarna – Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, are 30 m inaltime si 27 m latime si conduce la birourile prezidentiale, astazi cabinetul Presedintelui Senatului. In interiorul holului, dispuse simetric fata de intrare, sunt doua saloane de primire.
Originalitatea acestui hol de intrare consta in motivul plafonului care se reflecta ca intr-o oglinda in decorul solului, un mozaic inspirat de cel descoperit la Histria si care amintesc de prezenta coloniilor grecesti antice pe teritoriul nostru.
Sala Drepturilor Omului
Sala are o suprafata de 625 metri patrati si este sala in care urmau sa se tina sedintele Comitetului Politic Executiv al vechiului regim.
Sala este complet lambrisata cu lemn de stejar, colorat in diferite nuante.
Caracteristica acestei sali este modulul format din doi pilastri din lemn de stejar, care se repeta la fiecare 6 m pe intregul perimetru al salii, element intalnit in arhitectura Renasterii italiene. Pe latura dinspre exterior sunt 5 ferestre cu ancadramentele puternic marcate cu sculpturi in lemn.
Un element in plus la aceasta sala sunt oglinzile din ipsos patinat, cu ornamente din stuc.
Plafonul este bogat ornamentat cu elemente din stucatura incadrate de un patrat format dintr-o succesiune de casete din lemn avand fiecare cate o plafoniera.
Candelabrul monumental, din cristal de Medias, al doilea ca marime din cladire (cca. 2 tone) precum si masa circulara (din lemn de stejar machetat cu lemn de cires), reprezinta un tot unitar in acest spatiu. Lemnul folosit aici este de provenienta autohtona, stejar baituit in diferite nuante. In aceasta sala arhitectul a introdus ca stil renasterea, intercaland cu elemente artistice traditionale ale arhitecturii romanesti. Sildurile si clantele, ca si cache-radiatoarele sunt executate de artisti plastici dupa desenele arhitectilor.
Fundalul salii este diferit de restul tratarii decorative avand panouri complet lambrisate si sculptate in lemn pe care urma sa se puna harta Romaniei.
Covorul prezent in aceasta sala respecta decorul parchetului de stejar colorat in diferite nuante precum si modelul candelabrului.
Toate covoarele au fost lucrate la Cisnadie din lana, din piese mici si apoi asamblate (cusute) in fiecare sala, corespunzator cu dimensiunea incaperii.
In afara celor 60 de scaune prezente in jurul mesei, perfect identice, lucrate din lemn de stejar si tapiterie de catifea, ar fi trebuit sa mai existe unul: un fotoliu cu tapiterie cusuta din aur si argint care sa le domine pe celelalte, situat mai sus decat celelalte, care ar fi trebuit sa fie al presedintelui, in dreptul peretelui care ar fi trebuit sa sustina si harta tarii.
Galeria de Onoare si holul Intrarii Oficiale
Este un culoar lung de 150 m si lat de 18 m, cu usi glisante din stejar in trei zone distincte, cu geam de cristal, construite pe schelet metalic.
Galeria conduce catre spatiile reprezentative ale corpurilor de cladire. Ea se gaseste in latura de est a edificiului, cu deschidere spre Piata Unirii. Acest spatiu a inceput sa capete forma printr-un concurs de propuneri de finisare, acestea materializandu-se prin prezentarea de machete de la scara 1/21 la marime naturala in santier.
Ca finisaj, plafoanele sunt realizate cu stucaturi din ipsos, cu elemente florale, avand ca baza de inspiratie elemente din arhitectura brancoveneasca.
Pardoseala din zona centrala este conceputa in forma unui mare covor, cu marmura alba si Caprioara bej, si o bordura de elemente decorative, compozitie in alcatuirea careia, pe langa cele din marmura alba de Ruschita si cea bej de Caprioara, mai intra si rosul si negrul de Moneasa.
Apoi cele 34 coloane ce sprijina boltile sunt de forma octogonala si sunt realizate din marmura alba cu elemente decorative sculptate. Aici a mai fost folosita si marmura roz de Ruschita.
Galeria este iluminata natural de 14 ferestre si porti-ferestre. Iluminarea este completata si de 67 lustre din cristal. Decorul ei reia in fiecare latura a Galeriei de Onoare planul Zonei 1 din Palatul Parlamentului.
Un element interesant il reprezinta cele doua usi glisante ce separa trei tronsoane. Aceste usi sunt realizate din lemn de stejar, pe schelet metalic cu geamuri de cristal cu aplicatii de decoratii din lemn. Mastile ce mascheaza nisele de calorifer sunt realizate din alama cu elemente florale, avand tot stilul brancovenesc ca izvor de inspiratie, executate de artisti plastici. Corpurile de iluminat sunt executate din alama si cristal de Medias.
Draperiile si covoarele sunt realizate in nuante de rosu englez siena.
Aceasta galerie se intersecteaza cu intrarea oficiala (C4), dinspre Bulevardul Unirii.
Aici se afla cele doua scari monumentale, avand fiecare cate o fereasta inalta de 16 m, acoperite cu draperii ce se spala manual, fiecare cantarind aproximativ 250 kg. Aceasta parte a Palatului (atat Galeria de Onoare cat si scarile) a fost refacuta de mai mult de cinci ori, datorita dorintei lui Ceausescu de a vedea machetele lucrarilor executate la scara 1:1. Scarile au o inaltime a treptelor de doar 14-16 cm, comandate special sa se potriveasca inaltimii mici a conducatorilor, care nu voiau sa oboseasca urcand. Ele conduc la etajul 1 al Palatului, unde se afla sala A. I. Cuza, sala de sedinte in plen a Camerei Deputatilor etc.
Daca va intrebati de ce nu am inserat imagini in acest articol, motivul este banal. Eu incerc sa va starnesc interesul sa-l vizitati. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu