Buna ziua! Astazi fiind marti, avem parte de studii geografice in general. Insa cum bine stim cu toti ca geografia merge mana in mana cu turismul, economia si alte stiinte, va voi prezenta Centrala de la Cernavoda, fiindca de curand au aparut informatii cel putin interesante.
Centrala Nucleara de la Cernavoda este unica astfel de centrala din Romania.
In prezent functioneaza unitatile I si II, ce produc impreuna circa 18% din consumul de energie electrica al tarii.
Planul initial, datand de la inceputul anilor 1980, prevedea constructia a cinci unitati. Unitatea I a fost terminata in 1996, are o putere electrica instalata de 706 MW si produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost pornita pe 6 mai 2007 , conectata la sistemul energetic national pe 7 august si functioneaza la parametrii normali din luna septembrie 2007.
Reactoarele nucleare de la Cernavoda utilizeaza tehnologia canadiana cunoscuta sub acronimul CANDU. Apa grea, folosita drept moderator, este produsa la ROMAG PROD Drobeta-Turnu Severin.
In mod cu totul exceptional, cand nivelul Dunarii scade mult, iar apa de racire nu mai poate fi pompata in instalatiile de racire, reactoarele trebuie oprite. Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, in august-septembrie 2003, cand centrala a fost oprita timp de trei saptamani.
Pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizata prin parteneriat intre statul roman prin intermediul Nuclearelectrica si investitori privati. Cei sase investitori care au depus oferte si au fost selectati initial sunt: Arcelor Mittal Romania care va detine 6,2 din actiunile viitoarei companii, Grupul CEZ Republica Ceha – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% si RWE Germania – 9,15%, in conditiile in care statul roman detinea 51% din actiuni.In urma retragerii GDF Suez,Iberdrola, Grupului CEZ si RWE Germania statul roman detine actualmente(octombrie 2011) 84.65 % din actiunile SN Nuclearelectrica . Compania de proiect numita EnergoNuclear a fost infiintata in martie 2009, iar cele doua unitati se estimeaza ca vor fi puse in functiune in 2015-2016.
Acum insa lasand la o parte cifrele si alte date cu caracter economic, se pare ca cei de la conducerea centralei au hotarat introducerea „Programului usi deschise”, care in mod evident va da un caracter turistic orasului Cernavoda si in special centralei nucleare. Acest program este facut cu scopul dovedirii sigurantei centralei, dorindu-se realizarea unei gropi de depozitare speciala pentru deseurile radioactive. In mod evident, pentru a putea fi executata acea incinta este necesar acordul comunitatii si tocmai pentru asta sunt permise vizite cu caracter turistic; pentru a demonstra ca nu sunt probleme si ca nu exista riscul de contaminare radioactiva. De asemenea, desi momentan este doar un proiect pe hartie, se doreste si construirea unui terase. Daca vi se pare interesant, trebuie insa sa tineti seama de faptul ca este interzis sa realizati fotografii sau inregistrari video.
Gata pentru ziua de azi. Sper ca v-am starnit interesul.
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu