12 noiembrie 2012

Retragerea romana


Buna ziua dragi cititori! Astazi, la un nou inceput de saptamana avem din nou parte de o lectie de istorie, ci anume va voi prezenta pe scurt retragerea romana de pe teritoriul Daciei.
Stapanirea romana a provinciei era, dificila, unii istorici sustinand ca in provincia Dacia romana nu a existat nici un an fara conflicte cu triburile vecine nesupuse Romei. Se spune ca Hadrian, constient de dificultatea mentinerii, s-a gandit la abandonarea provinciei, dar ceea ce l-a facut sa renunte la acest gand a fost siguranta colonistilor romani din acea regiune.
Incepand cu 234, o serie de evenimente slabesc puterea Romei. Legiunile din Pannonia isi proclama propriul imparat, din 236 Maximinus Thrax (primul Imparat Roman de origine barbara) se afla in razboaie continue cu Dacii Liberi si Sarmatii, in cele din urma fiind asasinat de propriile trupe, intre 238 - 251 Gotii si Carpii intreprind o campanie de raiduri devastatoare asupra provinciilor romane Dacia si Moesia, asediind orase situate adanc in Balcani si destabilizand Imperiul Roman - Decius e primul imparat roman care moare pe campul de lupta. In timpul lui Gallienus romanii pierd controlul in Dacia in fata Gotilor si a Carpilor, cu exceptia unor fortificatii intre raul Timis si Dunare. Nu se cunosc detalii ale situatiei in provincia Dacia, doar o declaratie a lui Rufius Festus "in timpul imparatului Gallienus, Dacia a fost pierduta" si oprirea subita a inscriptiilor si monedelor romane din Dacia in anul 256 atesta dezintegrarea administratiei romane in provincia Dacia.
Istoricul got Jordanes in lucrarea sa din 551 Getica (De Origine Actibusque Getarum) ii descrie pe goti ca fiind urmasii getilor lui Burebista si Deceneus, lucru explicat de unii istorici prin apropierea fonetica a celor doua cuvinte.
Confruntat cu situatia grava din provinciile Spania si Galia, care se separasera de Imperiul Roman si isi proclamasera un Imparat Celt, si cu devastarea provinciilor din Balcani de catre Goti, Carpi si alti Barbari, Aurelian (270-275) a retras administratia si restul trupelor din fosta provincie Dacia Traiana, si a stabilit cetatenii romani la sud de Dunare, in Moesia, creand provincia Dacia Aureliana (Dacia Aureliani), divizata apoi in Dacia Ripensis, langa Dunare, cu capitala Ratiaria (acum Arcear in Bulgaria) si Dacia Mediterranea, cu capitala la Serdica (acum Sofia, capitala Bulgariei).
Astfel Dacia a fost prima provincie romana abandonata, si poate primul pas catre dezmembrarea Imperiului Roman.
Dupa retragerea romana, teritoriile fostei provincii Dacia au facut parte din regatul Vizigotilor. In secolul IV, acestia au fost alungati spre vestul Europei de invaziile hunilor europeni. In 332, imparatul Constantin initiaza constructia unui pod peste Dunare care sa lege Imperiul Roman de Rasarit de vechea Dacie, si o campanie prin care si-a atribuit titlul de Dacicus. Probabil una dintre ultimele mentionari in documente a termenului "dac" apartine istoricului grec Zosimos, care in secolul V mentioneaza tribul numit de el "carpo-daci", trib infrant de Imperiul Bizantin.
Si iata ca am ajuns si la final cu studiul antichitatii, urmand ca peste o saptamana sa facem o scurta recapitulare, iar de peste doua saptamani sa dam drumul la un nou capitol.
Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Romania! Hai ca putem!