23 noiembrie 2012

Polo-ul in Romania


Buna ziua dragi cititori! Astazi va voi prezenta un articol pe care eu doar l-am preluat, fiindca este foarte frumos redactat si e direct de la sursa potrivita.
Cum si cand a aparut jocul de polo la noi in tara? Destul de tarziu, in comparatie cu alte tari din Europa Centrala, sau cu Vestul continentului nostru, cam pe la sfarsitul celui de al treilea deceniu. Mai intai sub forma de amuzament (sau divertisment) al inotatorilor la incheierea antrenamentelor, sau a concursurilor. Se trageau doua porti in apa, imediat aparea o minge de piele, asemanatoare celei folosita de fotbalisti si echipele se constituiau pe loc. Pana in 1931 - Federatia Romana de Natatie a fost constituita la 21 decembrie 1930 - nici nu poate fi vorba de o activitate organizata.
Exista si astazi in Romania vechi specialisti care sustin ca la primul Campionat European de polo organizat in 1926, la Budapesta, ar fi fost prezenta si o selectionata a tarii noastre. Consultand toate documentele oficiale la premiera acestei competitii, nu am gasit confirmarea necesara. Abia in presa vremii din 1928 am putut intalni o notita despre un prim joc oficial, care a opus selectionatele oraselor Oradea si Cluj si s-a incheiat nedecis: 3-3. Un an mai tarziu, la Cluj, s-a desfasurat un prim meci intre doua echipe de club: Universitatea-M.S.E. Tg. Mures 8-6. Iar in 1930, aceeasi formatie a studentilor clujeni spulbera pur si simplu - 12-1 (6-0) - o echipa bucuresteana a T.C.R. - ului.
Bucuresti, Oradea, Cluj, Tg. Mures si Timisoara - acestea au fost orasele in care au aparut primele echipe de polo, alcatuite in marea majoritate din inotatori. In 1932, Universitatea Cluj a intalnit-o din nou pe M.S.E. Tg. Mures, invingand-o cu 4-1.
Un Almanah al sporturilor din 1933 ne aminteste desfasurarea Campionatelor nationale de natatie (inot, polo si sarituri) la Strandul Kiseleff (de la Sosea) din Bucuresti, in zilele de 3,4 si 5 septembrie. La polo, invingatoarei i-a fost atribuit un trofeu denumit "Cupa Romaniei". In prima zi: M.S.E. Tg. Mures-P.T.T. Bucuresti 4-1 (3-1) si ILSA Timisoara-C.F.R. Bucuresti 6-1 (2-0). Surprinzator, in partida cu Sportul studentesc, universitarii clujeni nu s-au prezentat! In ziua urmatoare, a fost randul celor de la Sportul studentesc sa forfaiteze in meciul cu poloistii mureseni. Asa ca finala a opus in ultima zi a competitiei pe M.S.E. Tg. Mures si pe ILSA. Timisorenii erau jucatori tehnici, dar mai lenti si nu s-au putut opune vigurosilor poloisti mureseni, invingatori cu 4-0 (2-0). La M.S.E. jucau pe atunci Szigyarto, Vancea, Schwartz, Henselman, Kovacs, Muller si Daroczi, pe care i-am putut intalni si printre protagonistii curselor de inot, iar culorile ILSA-ei au fost aparate de Bader, Molnar, Chefer, Ravasz, Fischer, Lustig si Freund. Final s-a reeditat in anul urmator, succesul muresenilor (3-2) fiind obtinut la capatul unei lupte indarjite.
Gata! Poate facem si noi ceva miscare astazi! Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Romania! Hai ca putem!