Buna ziua dragi cititori. Desi ieri nu am avut o postare asta nu inseamna ca nu se poate recupera si tocmai asta fac acum. Prin urmare, astazi voi prezenta mai intai o personalitate dintre romani, urmand ca mai tarziu sa fac si postarea legata de sport.
Vom vorbi asadar pe scurt despre unul dintre cei mai buni regizori pe care i-a cunoscut Romania, dupa parerea mea, ci anume: Sergiu Nicolaescu.
Sergiu Florin Nicolaescu (n. 13 aprilie 1930, orasul Targu Jiu) este un regizor, actor si politician roman dupa 1989. A devenit cunoscut prin filme ca Dacii (1966), Mihai Viteazul (1970).
Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Tarziu, dar la varsta de cinci ani, parintii sai au parasit orasul si s-au stabilit la Timisoara. Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic, iar dupa absolvire a inceput sa lucreze la filmari combinate in cadrul Studioului cinematografic Alexandru Sahia, specializat in filme documentare si jurmale de actualitati. A jucat in multe filme: Supravietuitorul, Cu mainile curate, Pistruiatul.
Pe partea de politica, pe scurt am putea spune ca in perioada comunista, Sergiu Nicolaescu a fost un apropiat al regimului Nicolae Ceausescu, iar dupa revolutia romana din 1989, in care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a sustinut Frontul Salvarii Nationale, fiind ales in repetate randuri senator pe listele acestei formatiuni politice, iar apoi al PDSR. La initiativa sa, s-a infiintat Comisia Senatoriala de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, initial condusa de dansul iar ulterior de Valentin Corneliu Gabrielescu. A scris mai multe carti referitoare la revolutia din 1989. In 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane. Sergiu Nicolaescu a fost ales in Senat in legislaturile 1990 - 1992, 1992 - 1996, 1996 - 2000, 2000 - 2004, 2008 - prezent.
A publicat cartile: „Revolutia. Inceputul adevarului”, „Un senator acuza”, „Sergiu Nicolaescu acuza”, „Cartea revolutiei romane decembrie ’89”, „Recviem pentru adevar”, „Lupta pentru putere. Decembrie ’89”, „Destin si film. Destainuirile unui cineast”, „Mamaliga a explodat. Decembrie 1989”. La capitolul fime a facut de toate; a regizat, a scris scenarii si a jucat ca actor. Cateva dintre filme la care a lucrar si mi-au placut foarte mult sunt: „Orient Express”, „Pentru patrie”, „Nea Marin miliardar”.
Cam atat pentru moment. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu