8 noiembrie 2012

Horia Hulubei


Buna ziua! Fiindca este joi, astazi va voi prezenta o personalitate a Romaniei din sfera oamenilor de stiinta.
Horia Hulubei (n. 15 noiembrie 1896, Iasi - d. 22 noiembrie 1972, Bucuresti) a fost un fizician roman, membru titular al Academiei Romane.
Studiile superioare, pe care le incepuse in 1915, la terminarea liceului, sunt intrerupte de intrarea in razboi a Romaniei. El lupta pe front ca infanterist in Romania, luand parte la glorioasa batalie de la Marasesti si apoi ca aviator in Franta, in cadrul unui grup de tineri recrutat de seful misiunii militare franceze in Romania, generalul Berthelot, fiind ranit si decorat.
Dupa terminarea Primului Razboi Mondial isi reia studiile, iar la terminarea lor se dedica invatamantului, devenind pe rand, preparator, apoi asistent la catedra de chimie fizica a Universitatii din Iasi. Din dorinta de a fi in contact cu cei mai reprezentativi savanti ai vremii, desfasoara o activitate de cercetare si in Laboratorul de Chimie Fizica de la Sorbona, Paris, laborator condus in acea perioada de renumitul savant Jean Perrin — lucrand aici, cu intreruperi, in perioada anilor 1927— 1938.
In 1933, isi ia doctoratul in fizica la Paris, ajungand chiar director de cercetari la Universitatea din Paris. Horia Hulubei activeaza sustinut in tara, fiind, pe rind, conferentiar, profesor, la universitatile din Iasi si apoi Bucuresti, unde, pe langa intensa munca de cercetare stiintifica, are o foarte bogata activitate de cercetare si organizare a Institutului de Fizica, creat in 1948 si pe care il conduce pana in anul 1965, cand trece la conducerea Institutului de Fizica Atomica, atunci nou creat.
Horia Hulubei are meritul de a fi format generatii intregi de specialisti in fizica atomica si nucleara. In acelasi timp, el s-a distins si prin importante descoperiri stiintifice. Astfel, a obtinut — primul in lume — spectre de raze X in gaze. In acest scop, el si-a construit un spectrometru special, de conceptie proprie. Savantul roman are contributii importante si in fizica neutronilor, in studiul elementelor transuraniene, in studiul reactiilor nucleare, mai ales in ce priveste interactiile nucleare la energii joase, medii si inalte. A studiat, de asemenea, dezintegrarea mezonilor.
Pentru meritele sale cu totul remarcabile, Horia Hulubei a primit numeroase distinctii stiintifice atat din tara cat si din strainatate, fiind, in acelasi timp, membru a numeroase academii si societati stiintifice de prestigiu, nationale si internationale; a fost ales in 1937 membru corespondent al Academiei Romane, iar in 1955 membru titular al Academiei R.P.R. „Una dintre satisfactiile mele cele mai mari — a declarat el — este ca, prin infiintarea Institutului de Fizica Atomica, s-a realizat posibilitatea de a se creste in tara cadre de fizicieni eminenti — dintre care multi au lucrari deja cunoscute in lume, aducand prestigiu stiintei romanesti si asigurand schimbul de maine in acest sector. Ei realizeaza un aport insemnat, pentru economia tarii, prin lucrarile lor.”
Si iata cum Romania a dovedit prin inca un om ca poate oferi ceva deosebit.
Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Romania! Hai ca putem!