Buna ziua tuturor si sper ca sunteti gata sa vedeti ceea ce eu numesc unele dintre cele mai frumoase peisaje ale tarii noastre!
La sugestia unui bun prieten, astazi mai mult vom admira decat studia. Cu toate acestea voi scrie si eu totusi cateva randulete, chiar daca probabil majoritatea vor prefera sa se uite doar la poze, fiindca intradevar sunt de taiat rasuflarea si pana si pe oamenii importanti, precum Printul Charles al Marii Britanii, i-a impresionat.
Harghita este un judet in regiunea Transilvania. Are o suprafata de 6.610 kmp, reprezentand circa 2,8 % din suprafata Romaniei. este invecinata in nord cu Judetul Suceava, in est cu judetele Neamt si Bacau, la sud cu Brasov si Covasna, iar in vest cu cu Mures.
Din puncte de vedere al reliefului, judetul Harghita cuprinde zona de munte, zona de deal si zona depresionara. Ca munti, este strabatut de Muntii Calimani, Muntii Gurghiu, Muntii Harghitei in sectorul vestic, in sectorul estic situandu-se Muntii Badacului, Muntii Giurgeului, Muntii Harnas, Muntii Ciucului si Muntii Persani. In privinta dealurilor, acestea sunt Dealurile Tarnavei Mici si Dealurile Odorheiului. Ca depresiuni, in judetul Harghitei sunt Giurgeului, Depresiunea Ciucului si Depresiunea Casin.
Acest extrem de frumos judet nu duce deloc lipsa de ape, prin el trecand nici mai mult nici mai putin decat noua rauri, acestea fiind: Olt, Mures, Tarnava Mica, Trotus, Uz, Varghis, Homorod, Casin si Bicaz. Si inca mai are parte si de ape statatoare, doua lacuri nemaipomenit de frumoase si de importante atat pentru caracterul lor turistic cat si pentru economie: Lacul Sfanta Ana si Lacul Rosu.
Lacul Sfanta Ana este format in craterul unui fost vulcan, fiind asadar un lac vulcanic, iar lacul Rosu este un lac de baraj format natural in urma prabusirii unui varf de munte ce a blocat cursul unui rau.
Clima prezinta diferentieri importante in functie de inaltime, vale, depresiune, curenti, dar in principal se remarca doua tipuri: clima continentl moderata in dealurile subcarpatice unde verile sunt calde si bogate in precipitatii, iar iernile friguroase si uneori viscoloase; si clima montana specifica zonelor inalte in care verile sunt scurte, racoroase si bogate in precipitatii, iar iernile geroase, viscolite si cu un strat de zapada gros si stabil o perioada indelungata.
Daca ne uitam la flora si fauna vom descoperii ca aici exista o abundenta divesificata atat in regnul vegetal, cat si in cel animalier. Flora in zona dealurilor este bogata in specii de foioase: fag, carpen, gorun; pe culmile montane pe areale intinse si compacte se dezvolva molidul, socul rosu, paltinul, coacazul, scorusul; in depresiuni se gaseste vegetatie specifica formata din plante mezohigrofile si higrofile, precum salcia, rachita, arinul, rogozul, coada calului, etc. Ca reprezentanti ai faunei, aici traiesc caprioara, lupul, vulpea, mistretul, veverita, iepurele, dihorul rasul, jderul, ursul, cerbul carpatin, acvila de munte, pitigoiul, mierla, etc.
Cateva cuvinte despre diviziunile administrative. Judetul are 4 municipii, 5 orase si 58 de comune. Municipiile, in frunte cu municipiu, resedinta de judet, sunt: Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplita, iar orasele sunt: Cristuru Secuiesc, Balan, Vlahita, Borsec, Baile Tusnad.
Judetul Harghita are o populatie de 326.222 locuitori, don care peste 56% traiesc in mediul rural. In acest judet exista 276.038 etnici maghiari, adica 85% din totalul populatiei.
Dar gata cu teoria si hai sa mai vedem cateva imagini minunate din cadrul acestui frumos judet.
Sper ca v-a facut placere sa parcurgeti articolul din aceasta zi asa cum si mie mi-a facut placere sa-l fac. O zi buna si Dumnezeu sa va binecuvanteze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu