22 octombrie 2012

Cucerirea romana


Buna ziua si bun venit la o noua lectie de istorie!
Dat fiind faptul ca astazi sunt ocupat, va voi prezenta doar cucerirea romana, urmand ca despre stapanirea romana sa vorbim lumea urmatoare. Ma gandesc ca totusi o vi se para ok, fiindca la urma urmei e mai putin de citit. Sa-i dam drumul.
Din 85 pana in 89, dacii au dus doua razboaie impotriva romanilor sub conducerea lui Duras si apoi Decebal. Dupa doua rasturnari de situatii, romanii, sub conducerea lui Tettius Iullianus aveau un mic avantaj, dar vor fi nevoiti sa faca pace din cauza infrangerii lui Domitian de catre Marcomani (trib germanic). Intre timp, Decebal si-a refacut armata, iar Domitian este fortat sa accepte plata unui tribut anual dacilor. Astfel Roma a platit timp de peste un deceniu tribut Daciei.
Traian initiaza o ampla campanie impotriva dacilor dupa ce devine imperator, o campanie cunoscuta ca Razboaiele Dacice, razboaie ce vor necesita utilizarea unei treimi din efectivul intregii armate a Imperiului Roman. Rezultatul primei campanii (101-102) a fost atacul capitalei dace, Sarmizegetuza si ocuparea unei parti din tara. Cel de-al doilea razboi dacic (105-106) s-a terminat cu infrangerea lui Decebal si sinuciderea acestuia, regatul sau fiind cucerit si transformat in provincia romana Dacia. Dupa infrangerea dacilor, Traian a organizat la Roma cea mai mare si mai costisitoare festivitate, care a durat aproximativ 123 de zile, cantitatea de aur si argint pradata din Dacia de catre romani fiind apreciata de cronicarii antici ca fabuloasa. Zeci de mii de daci au fost dusi in sclavie la Roma, alte zeci de mii de daci au fugit din Dacia pentru a evita sclavia.
Detaliile razboiului au fost relatate de Dio Cassius, dar cel mai bun comentariu este celebra Columna a lui Traian construita in Roma.
Imi cer scuze din nou pentru cei care si-ar fi dorit sa afle mai multe pe ziua de azi, dar asta este.
Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Romania! Hai ca putem!