25 octombrie 2012

Dimitrie Sturdza


Buna ziua si bun venit din nou pe blog!
Astazi, ca sa nu credeti ca sunt total impotriva politicienilor, va voi da ca exemplu pe unul dintre ei.
Dimitrie Alexandru Sturdza - pe numele sau complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclausanu - (n. 10 martie 1833, Miclauseni, judetul Iasi — d. 8 octombrie 1914, Bucuresti) a fost un academician, om politic roman si de 4 ori prim-ministru al Romaniei intre anii 1895 - 1909. A fost, de asemenea, Presedintele Academiei Romane intre anii 1882 - 1884.
Educat la Academia Mihaileana, si-a continuat studiile in Germania, unde a luat parte la miscarile politice ale vremii. Ulterior, a devenit secretar particular al lui Alexandru Ioan Cuza. Dupa aceea, s-a intors impotriva lui Cuza, devenind membru in guvernul liberal al lui Ion Bratianu.
In 1899 a fost ales lider al partidului ca succesor al lui Ion Bratianu. In aceasta calitate a fost ales de patru ori prim-ministru. Desi un om cu mare capacitate de munca, era reprezentantul al celui mai stramt nationalism si dispretuia tot ce era "strain", facand astfel foarte mult pentru a intarzia dezvoltarea politica si industriala a tarii sale.
A fost numit secretar permanent al Academiei Romane, devenind o autoritate recunoscuta in numismatica romaneasca. Ca secretar al academiei, a asistat publicarea colectiilor de documente istorice facute de Constantin Hurmuzachi (30 de volume, Bucuresti, 1876 - 1897), precum si alte acte si documente in afara de pamflete politice minore.
A fost fiul lui Mihail Sturdza, a fost numit hatman al militiei pamantene si s-a casatorit cu Catrina Sturdza, o ruda mai indepartata din ramura sturdzestilor de la Barlad. Au avut trei copii: Mihai, Grigore si Maria.
Baiatul lui, Mihail D. Sturdza s-a casatorit cu Olga Mavrocordat, cu care a avut doi baieti: Dimitrie M. Sturdza si Gheorghe M. Sturdza, tatal printului Dimitrie Sturdza.
Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Romania! Hai ca putem!