17 octombrie 2012

Cetatea Neamt


Buna ziua si bun venit din nou pe acest blog unde astazi, fiind miercuri, vom descoperi impreuna lucruri interesante despre un monument de o imprtante deosebita datorita istorie ei: Cetatea Neamnt!
Cetatea Neamt este o cetate medievala din Moldova, aflata la marginea de nord-vest a orasului Targu Neamt (in nord-estul Romaniei). Ea se afla localizata pe stanca Timua de pe Culmii Plesului (numita si Dealul Cetatii), la o altitudine de 480 m si la o inaltime de 80 m fata de nivelul apei Neamtului. De aici, strajuia valea Moldovei si a Siretului, ca si drumul care trecea peste munte in Transilvania.
Cetatea Neamt facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica) in scop de aparare, întarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau avand santuri adanci.
Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat, a fost fortificata in secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racovita.
Cetatea Neamtului a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt din anul 2004, avand codul de clasificare NT-II-m-A-10707.
De-a lungul timpului s-a vehiculat mai multe ipoteze privind originea cetatii. Una dintre ele precizeaza cum ca cetatea de la Piatra Neamt ar fi fost construita in timpul sederii cavalerilor teutoni in in tara Barsei, intre anii 1211 – 1225 de catre acestia. Iar conform altei ipoteze, cetatea ar fi fost contruita de catre genovezi.
Cu toate acestea, nu poate fi decat o singura varianta corecta, iar aceasta este si singura atestata de cercetarile facute. Cetatea Neamt a fost construita in timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391), ea fiind mentionata pentru prima data la 2 februarie 1395, in timpul expeditiei regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei in Moldova, cand acesta a fost oprit din inaintarea lui spre est de catre domnitorul Stefan I al Modovei.
Domnitorul Stefan cel Mare (1457-1504) a inteles cel mai bine necesitatile construirii de cladiri fortificate pentru a apara Principatul Moldovei de atacurile turcilor, tatarilor, ungurilor sau polonilor. El a construit primele manastiri fortificate din Moldova si a intarit cetatile existente. Considerand ca Cetatea Neamt nu este suficient intarita pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, in ragazul dintre Batalia de la Podul Inalt (ianuarie 1475) si Batalia de la Valea Alba (26 iulie 1476) el a poruncit suprainaltarea zidurilor cetatii cu circa 6-7 m si construirea de creneluri si ferestre inguste, prin care aparatorii cetatii puteau sa supravegheze si sa loveasca dusmanii. Pe latura de nord a fortului muaatin s-a construit un zid flancat de patru bastioane semicirculare cu ziduri groase si rezistente, cu inaltimi variabile, de pana la 30 de metri. Acest zid a incadrat o curte exterioara.
Pentru a evita apropierea dusmanilor de zidurile cetatii, Stefan cel Mare a dispus saparea unui șant de aparare mult mai adanc si mai larg decat cel anterior, in partea de nord si nord-est a fortului. In cetate se patrundea printr-un pod de acces arcuit cu o parte fixa si o alta mobila, sprijinit pe 11 piloni de piatra de forma prismatica. Partea mobila se afla pe portiunea de pod dintre ultimul pilon si zidul bastionului si se putea ridica in caz de primejdie, printr-un sistem de scripeti, dar odata trecut de ea existau doua capcane cu trape, cunoscute si sub numele de "curse de sobolani".
In secolul al XVI-lea a avut loc o serie de evenimete in care Cetatea Neamt a fost implicata. Mai intai, in timpul domniei lui Petru Rares (1527-1538; 1541-1546), a fost reconsolidata, ca urmare a necesitatii impuse de distrugerile partiale provocate in timpul lui Stefan cel Mare. Apoi cetatea a mai suferit sub domnia lui Lapusneanu (1552-1561; 1564-1568) si a fost din nou reparata sub domnia lui Petru Schiopul (1574-1577).
Ciclurile de distrugere partiala si de refacere a cetatii continua si in secolul urmator, culminand insa prin a fi distrusa in timpul lui Mihai Racovita (1703-1705; 1707-1709; 1715-1729).
In perioada 2007-2009, Cetatea Neamtului a fost reabilitata cu fonduri europene prin programul Phare 2004-2006 Coeziune Economica si Sociala, la care s-au adaugat fonduri alocate de Consiliu Judetean Neamt,in parteneriat cu Consiliul Local Targu Neamt.





















Mai multe nu va mai spun, ca sa nu va obosesc cu prea multe informatii, insa sunt sigur ca ati gasit placere in a citi aceste cateva randuri despre aceasta frumoasa si reprezentativa cetate.
Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Romania! Hai ca putem!