5 octombrie 2012

C.S. Oltchim Ramnicu Valcea


Buna ziua tuturor!
Mai intai de toate o sa fiu clar si o va martusesc ca nu sunt un impatimit al sporturilor, preferand mai degraba sa citesc despre orice altceva decat despre lumea sportului. Insa vreau sa va dovedesc ca mai exista si altceva pe lumea asta decat acel asa zis fotbal mult prea mediatizat din zilele noastre in care mai toate meciurile nu sunt altceva decat niste blaturi in jurul carora se invart o groaza de bani. Sper totusi ca veti aprecia efortul meu si ca nu-l voi face in zadar.
Cu acesea fiind spuse, hai sa-i dam drumul, iar asa cum reiese in mod evident din titlu, astazi va voi prezenta cate ceva despre clubul sportiv Oltchim din Ramnicu Valcea, mai cu seama despre echipa feminina de handball a acestui club.
De ce am ales tocmai aceasta echipa echipa? Sincer nu stiu sa va spun cu certitudine, insa va pot spune ca stiu atat: acesta echipa este un model de urmat in lumea sportului romanesc, fiind dupa cate stiu eu, cea mai buna din Romania, afirmandu-se si in competitii internationale.
C.S. Oltchim Ramnicu Valcea este cea mai galonata echipa de handball feminin din Romania. Ea isi disputa meciurile de acasa in Sala Spoturilor „Traian”. Asa cum poate era de asteptat, este sponsorizata de intreprinderea chimica Oltchim. Este echipa fanion a municipiului Ramnicu Valcea. Ultimul antrenor a fost Radu, iar actualul antrenor este Jakob Vestergaard. Echipa a castigat Campionatul Romaniei saisprezece ori, Cupa Romaniei de treisprezece ori, are in palmares doua trofee IHF, o Cupa a Cupelor, o Supercupa a Europei si un Trofeu al Campioanelor.
Echipa a participat la multe turnee amicale internationale reusind sa castige de nenumarate ori astfel de competitii ( Bad Urach – Germania, Bondy – Franta, Augsburg – Germania, Strassburg – Franta, Szabela Cup – Ungaria etc.). In august –septembrie 1984 echipa „ OLTCHIM ” în calitate de detinatoare a „ Cupei I.H.F.” a participat la prima editie a „ Supercupei Europei ” organizata de Federatia Jugoslava de handball la Varazdin, în compania echipelor Radnicki Belgrad detinatoarea Cupei campionilor europeni si Dalma Split detinatoarea Cupei Cupelor din acel an, reusind ca dupa o comportare de exceptie sa castige trofeul pus in joc „SUPERCUPA EUROPEI”.
In 2007, C.S. Oltchim a organizat editia Supercupei Europei, competitie ce se intituleaza mai nou “Trofeul Campioanelor”, participante fiind Slagelse DT din Danemarca, castigatoarea Ligii Campionilor, Zvezda Zvenigorod, castigatoarea Cupei EHF, Lada Toglijati, finalista Ligii Campionilor (ambele din Rusia) si Oltchim Rm. Valcea, castigatoarea Cupei Cupelor. Confirmand valoarea deosebita “Oltchim” a reusit sa se impuna in finala cu Zvezda Zvenigorod cu scorul de 23 – 19 castigand astfel “Trofeul Campioanelor”.
Tot in 2007, “Supercupa Romaniei” aflata la debutul ei sub organizarea Federatiei Romane de Handbal a fost castigata de Oltchim dupa ce a invins formatia Rulmentul Brasov cu scorul de 28 – 24 in jocul pe care l-a disputat la Chiajna pe data de 8 august.
In anul 2008. C.S. Oltchim a ajuns pana in faza grupelor principale ale Ligii Campionilor unde a terminat pe a III-a pozitie intr-o grupa cu Gyori Audi ETO, 1.FC Nurnberg si HC Lada Togliatti.
Anul 2009 a insemnat pentru club o clasare pe a III-a pozitie a aceleasi competitii, Liga Campionilor, fiind eliminata in semifinale de Viborg HK. Echipele Gyor Audi ETO, HC Lada Togliatti, Larvik HK, Krim Mercator, Buducnost Podgorica si Podravka Vegeta au fost adversarele Oltchimului pana in faza semifinala a competitiei.
In sezonul 2009/2010 obiectivele echipei au fost atinse, anume calificarea in finala celei mai prestigioase competitii intercluburi, Liga Campionilor (EHF Champions League) şi castigarea Ligii Nationale a Romaniei. Pentru a-si atinge obiectivul, formatia noastra a invins în Liga Campionilor formatii renumite in Europa ca : Gyori Audi ETO, Hypo NO, HC Dinamo Volgograd, Zvezda Zvenigorod, etc, eliminand in semifinale campioana Ungariei, Gyori Audi ETO. Din pacate succesele echipei noastre in Liga Campionilor s-au oprit in finala, castig de cauza in dubla mansa avand formatia daneza, Viborg HK, dupa doua rezultate in favoarea acestora, respectiv 28 – 21 la Viborg şi 31 – 32 la Bucuresti. Locul II in aceasta prestigioasa competitie este o performanta remarcabila, neatinsa inca de vreo formatie romaneasca la niciun sport de la revolutie si pana in prezent.
În sezonul competitional 2010-2011 s-au alaturat valorosului grup si jucatoarele Managarova Iulia din Ucraina (componenta a lotului national) si sportiva de origine turca Yeliz Ozel. (componenta a nationalei Turciei). Din pacate in acest sezon obiectivele nu au fost indeplinite decat partial si anume castigarea campionatului intern, obiectivul principal si anume jucarea finalei Ligii Campionilor fiind ratat.
In actualul sezon C.S. Oltchim a realizat noi transferuri si anume: interul stang Jovanovic Marija (Muntenegru) capitanul echipei Buducnost Podgorica, interul stang Bradeanu Aurelia de la Audi Eto Gyor, interul drept Chirila Oana de la SD Itxako, portarul Knezovic Sanela (Croatia) de la Buducnost Podgorica, pivotul Vetkova Ekaterina (Rusia) de la Zvezda Zvenigorod. De asemenea s-a reintors la echipa si interul stang/centrul Babeanu Elena Daniela, care sezonul trecut a fost imprumutata la H.C. Zalau. In lotul largit a fost cooptata si tanara jucatoare Safta Nicoleta (pivot) de la C.S. Chimia. Tot in scopul imbunatatirii performantei echipei a fost adus preparatorul fizic Kuhn Frank din Franta.
De-a lungul acestor ultimi 31 de ani, clubul „ OLTCHIM ” a furnizat anual între 3 si 8 jucatoare echipei nationale a Romaniei din care merita sa mentionam nume mari de jucatoare precum: Verigeanu Maria, Lada Cristina, Rodeanu Doina, Matei Edith, Topea Liliana, Tirca Mariana, Cozma Valentina, Iovanescu Simona, Lazar Steluta Luca, Patru Marinela, Luminita Hutupan si altele.
Vorbind de trecut, sa nu uitam performantele obtinute la nivel de juniori deoarece echipa de junioare I a clubului Oltchim a obtinut de sapte ori titlu de campioana nationala în anii 1989, 1994, 1998, 2003, 2004, 2005 si 2006, cea de junioare II în 1999 iar cea de junioare III în 2000.
Se poate spune, astfel ca începand cu anul 1985 C.S. „ OLTCHIM ” a format în cadrul sau o adevarata scoala de handball, o pepiniera handbalistica pentru echipa de senioare, furnizand în acelasi timp si sportive loturilor nationale de junioare si de tineret ale Romaniei care în ultimii ani au cucerit doua titluri de campioane mondiale la tineret în 1995 ( Brazilia ) si 1999 ( China ) precum si doua titluri de campioane europene la junioare în 1998 (Slovacia) si 2000 (Franta).
Incepand cu 01 februarie 2007 sportivele sectiei de handbal activeaza intr-un club profesionist, schimbat astfel dintrun club de amatori polisportiv intrunul monosportiv cu activitate unica handbalul, respectand prin aceasta modalitate cerintele comunitatii europene.
Convinsi fiind de faptul ca alaturi vom avea publicul spectator ce s-a constituit de fiecare data in al 8-lea jucator de pe teren, un bun cunoscator al fenomenului handbalistic feminin, nu ne ramane decat sa asteptam castigarea unui nou trofeu national, a unei cupe a Romaniei, precum si a mult ravnitei Ligi a Campionilor.

Multumesc celor ce s-au ostenit sa citeasca cele cateva randuri despre aceasta minunata echipa. Dumenzeu sa va binecuvanteze!
P.S.: Cei ce m-au urmarit de la inceput stiu asta, insa pentru cei noi pe acest blog, maine nu va fi nicio postare noua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Romania! Hai ca putem!